U petak se u centru Rijeke otvara novi studentski klub i restoran. Vanjski gosti će moći naručivati jela à la carte - Novi list (2024)

RIJEKA – Ovotjedni Dani Sveučilišta u Rijeci bit će zaključeni otvorenjem studentskog kluba i restorana Slano&Slatko u koji je već uselilo osoblje. Riječ je o novom mjestu za izlaske u samom središtu Rijeke koje nije namijenjeno samo studentima, već i svim građanima, a reprezentativni prostor koceptualno će biti jedinstven sveučilišni prostor u Hrvatskoj. Sveučilište u Rijeci prvo je hrvatsko sveučilište koje će studentski klub imati u samom središtu grada, jer Slano&Slatko smjestilo se u nekadašnjim prostorima Dječjeg odjela »Stribor« Gradske knjižnice Rijeka. Uz studentski klub, želja je Studentskog centra da studentima osigura i korištenje iksice, što znači da će studenti uz iksicu moći birati tri menija, a detaljni način i model korištenja iksice u prostoru Slanog&Slatkog još će biti definiran nakon što se od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobije suglasnost i uvjeti korištenja.

Rad do 16 sati

U drugi dio Slanog&Slatkog, kaže predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra i voditelj projekta prof. dr. Alen Jugović, smjestio se restoran koji će nuditi jela à la carte.

– I u tom restoranskom dijelu moći će jesti studenti, kao i svi drugi građani te gosti Rijeke, ali à la carte jela se nažalost neće moći koristiti uz iksicu jer na nju se ne mogu konzumirati jela koja nisu uvrštena u Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Stoga je ideja da se studentima na iksicu, ali i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, nudi popust, a cijene će biti tržišne, objašnjava prof. dr. Jugović.

U petak se u centru Rijeke otvara novi studentski klub i restoran. Vanjski gosti će moći naručivati jela à la carte - Novi list (1)

Glavni i odgovorni za Slano&Slatko – Manuel Markotić, Alen Jugović i Marijan Brubnjak

Dodajući da unutarnji dio objekta ima pedesetak sjedećih mjesta, kaže da će se s otvorenjem terase taj broj povećati, a zahtjev za njezinim otvorenjem već je predan.

– Vjerujemo da ćemo uskoro nakon otvorenja objekta otvoriti i terasu. Riječ je o montažnoj terasi koja će se po potrebi moći i pomaknuti ukoliko se na trgu odvijaju neki događaji. Međutim, planiramo i naš restoran uklopiti u događanja koja će se odvijati na samom trgu, objašnjava prof. dr. Jugović.

U petak se u centru Rijeke otvara novi studentski klub i restoran. Vanjski gosti će moći naručivati jela à la carte - Novi list (2)

Cjelokupni prostor ima površinu 250 četvornih metara, u adaptaciju je uloženo pola milijuna eura, a restoran i klub unutarnjim su stubištem spojeni i sa Sveučilišnom knjižnicom Rijeka te će studenti direktno iz knjižnice moći ulaziti u svoj klub.

– Prilikom adaptacije, kada smo razbijali zid, našli smo stepenice stare stotinjak godina i odlučili smo ih urediti kako bismo se povezali s knjižnicom. Restoran će u početku raditi samo do 16 sati, u jednoj smjeni, jer nam je uoči turističke sezone teško naći osoblje, a kasnije ćemo se potruditi produljiti radno vrijeme i proširiti ponudu. Cilj je da budemo na raspolaganju studentima cijeli dan te će studentski klub biti otvoren i nakon zatvaranja restorana, kaže predsjednik Upravnog vijeća.

Drukčiji od Indexa

Sam restoranski prostor višenamjenski je, jer ideja je da se tu održavaju razna sveučilišna događanja, ali i da se sveučilište integrira u zajednicu.

– Dio stolova u restoranskom dijelu ima mogućnost podizanja i postaju konferencijski. Time se otvara mogućnost organizacije raznih društvenih i sveučilišnih događanja, kao što je primjerice obrana doktorata. Cilj nije bio dobiti drugi Index, već je ovo objekt s potpuno drukčijim konceptom, odnosno spoj studentskog kluba i restorana. Ovo je mogućnost da studenti dobiju nešto što nisu imali, ali i da Rijeka dobije nešto što nije imala i da Studentski centar izađe iz prostora Kampusa te se približi građanima. Ideja je surađivati i raditi edukacije sa sastavnicama Sveučilišta u Rijeci, pa je tako u planu suradnja s Fakultetom za hotelski i turistički menadžment za edukacije o zdravoj prehrani, načinu posluživanja i pripremi hrane i slično, objašnjava prof. dr. Jugović.

U petak se u centru Rijeke otvara novi studentski klub i restoran. Vanjski gosti će moći naručivati jela à la carte - Novi list (3)

U ponudi Slanog&Slatkog bit će i slatka jela po kojima je Studentski centar dobro poznat, a u perspektivi će se ponuda kolača i torti proširiti i na sladolede. Svečanost otvorenja u petak će okupiti 150 uzvanika, a cilj novog kluba i restorana je omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima. Dodajući kako su unatoč otvorenosti za građane u fokusu studenti, Marijan Brubnjak iz Studentskog centra kaže da je cilj podizanje studentskog standarda i prehrane.

– Upravo smo u tom smislu u pregovorima s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu da se osnuje Centar izvrsnosti koji bi također bio u funkciji edukacije za studente, najavljuje Brubnjak.

Približavanje gradu

Otvaranje ovog ugostiteljskog objekta i studentskog kluba, dodaje prof. dr. Jugović, najbolji je primjer dobre međusobne koordinacije i suradnje Sveučilista u Rijeci i njenih ustanova, Sveučilišne knjižnice s ravnateljicom Leom Lazzarich koja je prihvatila ideju Sveučilišta u Rijeci da se njen dosadašnji prostor da u najam Studentskom centru kako bi se nadogradila kvaliteta studentskog života u gradu, a samo sveučiliste, studenti i Studentski centar približili gradu i građanima Rijeke.

U petak se u centru Rijeke otvara novi studentski klub i restoran. Vanjski gosti će moći naručivati jela à la carte - Novi list (4)

Aleks Relja i Veljko Vujaklija

– Iskreno mislim da je ovo samo početak ideja koje će u budućnosti nastati na ovakvim i sličnim modelima suradnje, a od kojih će koristi imati ne samo studenti i zaposlenici Sveučilista u Rijeci, već i svi građani i posjetitelji Rijeke. Ujedno, posebno bih istaknuo da je realizacija ovog složenog projekta veliki rezultat rada svih djelatnika Studentskog centra Rijeka, a posebice ravnatelja Gorana Manestra i njegovih bliskih suradnika Manuela Markotića i Anite Josipović koji su svojim zalaganjem omogućili da se ovaj projekt uspješno završi te djelatnika Slanog & Slatkog: Veljka Vujaklije, Aleksa Relje, Siniše Marčetića, Borisa Kalića i Brune Perkića, koji su i uz dosadašnju veliku pomoć u izgradnji ovog objekta sada spremni svojim radom pokazati zašto svi misle da će projekt biti uspješan i »ukusan«, zaključuje prof. dr. Jugović.

Zaposleni kuhari i konobari

Osoblje restorana Slano&Slatko zaposleno je u Studentskom centru Rijeka upravo s ciljem rada u novom restoranu.

– Riječ je o vrhunskim kuharima i konobarima koji u svojim životopisima imaju rad u renomiranim restoranima, kaže prof. dr. Jugović.

Šef restorana Slano&Slatko, Veljko Vujaklija, kaže da se odlučio za rad u novom restoranu Studentskog centra jer mu to predstavlja izazov.

– Imam 20 godina iskustva u restoranima, hotelima i na brodu, a sada ovo smatram izazovom, objašnjava Vujaklija.

Studentski centar Rijeka prvi je u Hrvatskoj uveo centralizirani model pripreme hrane za studente, a inovativan način pripreme studentskih obroka preslikan je od hotela s pet zvjezdica koji primjenjuju centralizirani sistem pripreme obroka. U slučaju Studentskog centra to znači da se većina obroka priprema u restoranu Kampus te se distribuiraju u druge studentske restorane gdje se dovršavaju. U taj proces distribucije sada ulazi i novi studentski klub, ali samo onaj dio prehrane koji će studenti konzumirati putem iksica. Sva jela koja će se nuditi à la carte pripremat će se u novoopremljenoj kuhinji Slanog&Slatkog.

U petak se u centru Rijeke otvara novi studentski klub i restoran. Vanjski gosti će moći naručivati jela à la carte - Novi list (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6485

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.