Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (2024)

Naar recept gaan

Chorizo in rode wijn of ‘chorizo al vino tinto’ is een klassiek Spaans tapasgerecht. Deze Spaanse tapa zit bomvol smaak en is ideaal om te serveren als aperitiefhapje bij de borrel.

Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (1)

Spaanse tapas eten is iets wat je zeker moet doen als je in Spanje bent. Het is ook niet meer uit het dagelijkse leven van de Spanjaarden weg te denken. Spaanse tapas zijn kleine hapjes die bij een drankje geserveerd worden. Het is een klein borrelhapje om de eetlust op te wekken. Er is keuze uit zoveel heerlijke Spaanse tapas, zoals onder andere Spaanse tortilla, kroketten met ham en calamari, om er enkele te noemen. Chorizo worst wordt heel vaak gebruikt om een Spaans tapasgerecht te maken.

Chorizo is een van oorsprong Spaanse pikante worst op basis van varkensvlees, die op smaak gebracht wordt met look en pimentón, of gerookt paprikapoeder. Het is dit gerookt paprikapoeder (pimentón) wat de chorizo zijn specifieke en bekende dieprode kleur geeft. De meeste mensen kennen de gedroogde en gerookte chorizo variant. Deze wordt dan ook wereldwijd verkocht.

Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (2)

Ingrediënten voor chorizo in rode wijn

Tip: Alle juiste hoeveelheden en ingrediënten kan je vinden in de receptenkaart aan het einde van deze post.

Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (3)

Dit Spaans tapasrecept is zo makkelijk klaar te maken met slecht een handvol ingrediënten. Kan het nog eenvoudiger?

  • Chorizo: Gebruik bij voorkeur een verse chorizo worst, aangezien het de bedoeling is dat de worst tijdens het koken de volle smaak van de rode wijn opneemt. Dit is niet hetzelfde als de alom bekende droge chorizo worst die in België en Nederland in de meeste supermarkten te verkrijgen zijn. De verse chorizo voelt zacht aan en dient ook gekookt te worden alvorens te eten, in tegenstelling tot de gedroogde versie.
  • Rode wijn: Gebruik een rode wijn die je zelf lekker vindt. Om in de Spaanse sfeer te blijven kan je bij voorkeur een Spaanse ‘vino tinto’ gebruiken. En aangezien de meeste Spaanse wijnen lekker zijn kan je eender welke gebruiken die je in huis hebt.
  • Laurierblad: Doe een paar laurierblaadjes in de rode wijnsaus om een subtiele mediterrane smaak toe te voegen zonder dat deze de smaak van de rode wijn en de chorizo overheerst.

Hoe chorizo in rode wijn maken?

Chorizoworst gestoofd in rode wijn zijn echt heel eenvoudig klaar te maken. Prik met een scherp mes een paar kleine gaatjes in de verse chorizoworst. Dit zorgt ervoor dat de wijn tijdens het koken zich optimaal met de jus van de chorizo kan mengen en verkrijg je meer smaak in de saus. Prik niet teveel gaatjes, anders zal de chorizo tijdens het koken veel jus verliezen en kan deze droog worden.

Giet de wijn in een pan of kookpot en breng het met een snuifje zout en wat laurierblaadjes aan de kook. Als je wijn begint te koken voeg je er er chorizo bij. Zorg ervoor dat ze minstens voor de helft in de wijn zitten. Je kan ervoor kiezen om meer wijn toe te voegen zodat de chorizo volledig ondergedompeld is, maar dit is in feite niet nodig. Je zou maar eens teveel in de pan gegoten hebben en niet meer genoeg over hebben om nog een glaasje te drinken bij je tapa. Laat de chorizo 10 minuten op een zacht vuurtje koken. Draai daarna de worstjes om en kook nog eens gedurende 10 minuten. Ik doe een deksel op de pan tijdens de eerste 10 minuten zodat de wijn niet kan verdampen, maar wel door de chorizo kan opgenomen worden.

Zet na het koken de pan van het vuur en laat nog 10 minuten rusten. Neem daarna de chorizo worst uit de pan en snij in stukjes van ongeveer 1 cm. Serveer de stukjes chorizo met de saus in een mooie schaal samen met wat stokbrood en een glas rode wijn.

Dit chorizo recept kan opgediend worden als Spaanse tapa of hapje bij de borrel. Het kan eveneens als hoofdgerecht gegeten worden. In dat geval hoef je de worst niet in stukjes te snijden maar in zijn geheel. Reken op 3 chorizoworsten per persoon als je dit opdient als hoofdgerecht, met wat brood en een frisse salade.

Meer Spaanse recepten om te proberen?

  • Spaans gazpacho recept
  • Spaanse pimientos de Padrón
  • Spaans stoofpotje van kikkererwten en chorizo
  • Spaanse rijst met chorizo en tomaten
  • Spaanse chorizo in cider
  • Knoflookchampignons
Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (4)

Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (5)

Recept afdrukken Save Recipe

No ratings yet

Chorizo in rode wijn

Chorizo in rode wijn is een typische Spaanse tapas gerecht. Deze Spaanse tapa zit bomvol smaak en is ideaal om te serveren als borrel- of aperitiefhapje.

Bereidingstijd20 minuten min

Rust tijd10 minuten min

Totale tijd30 minuten min

Gang: Hapjes

Keuken: Spaans

Porties: 6

Calories per serving: 258kcal

Auteur: Sabine

Ingrediënten

  • 400 g verse chorizo worst
  • 250 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 snuifje zout

Instructies

  • Prik met een scherp enkele gaatjes in elke chorizo worst.Doe de rode wijn in een pan of kookpot en breng met een paar laurierblaadjes en een snuifje zout aan de kook.

  • Als de wijn kookt, voeg dan de chorizo worstjes toe. Doe een deksel op de pan en laat gedurende 10 minuten op een zacht vuur koken. Neem na 10 minuten het deksel van de pan, draai de worstjes om en laat nog eens 10 minutes zachtjes koken, dit maal zonder deksel.

  • Als de chorizo in totaal 20 minutes gekookt heeft neem je de pan van het vuur en laat nog eens 10 minuten rusten.

  • Neem de worst uit de pan en snij in stukken van ongeveer 1 cm. Serveer in een schaal samen met de rode wijn saus en stukjes frans stokbrood.

Notities

  • Je kan dit recept ook als hoofdgerecht serveren.Reken in dat geval op 3 chorizo worsten per persoon.

Nutrition

Calories: 258kcal

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @thetastychilli of tag #thetastychilli!

Heb je dit recept gemaakt? Laat me vooral weten hoe het smaakte en deel je foto’s met de hashtag #thetastychilli of tag @thetastychilli op Instagram, Twitter of Facebook.

Geïnspireerd door dit recept? Pin dit recept aan je Pinterest board voor later:

Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (6)
Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (7)
Spaanse chorizo in rode wijn - Chorizo al vino tinto – The Tasty Chilli (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5422

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.